Hästar, folk och höga herrar – Hästen i människans hierarkier.
Hästen har alltid varit viktig i alla samhällen där den funnits, hos ursprungsfolken på Nordamerikas prärier, hos vikingarna, hos Centralasiens ryttarnomader och i Antikens stadskulturer. Hästen har både fysisk styrka och symbolvärde. Ett tecken på rikedom och makt. Den blev arbetskraft i vardag och krig.
Men vad händer när hästen blir symbol för maktordningar i hela samhället? Hästens kropp får då uttrycka både hierarki, klassrelationer, renhets- och tabugränser samt kontakterna med gudavärlden. Vid spridning av språk och kulturer har hästen spelat en handfast roll. Hästen är dessutom, än i dag, både föda och leverantör av hudar och tagel.
I myterna finns hästen i ett gränsland mellan gudar och människor och mellan kultur och natur. Hästen blir en gränsöverskridare och en förmedlare, mellan vår värld och andras.
Här kan du beställa boken: https://fjarde-varlden4.webnode.se/ny…
Henrik Persson är kulturvetare och verksam inom folkbildningen. Kulturdebatt är Föreningen Fjärde Världens skriftserie.
Intervju och produktion: Ola Persson
Läs om ursprungsfolk i tidningen Fjärde Världen. Prenumeration 280 kr, studerande och pensionärer 175 kr. Sätt in på Plusgiro 479 54 91-2 Fjärde Världen eller Swish 123 566 92 96. Vi tar också emot gåvor till vår verksamhet.
Kontakta oss: f.varlden@gmail.com, tel: 073-667 64 39
Hemsida: www.f4world.org
Blogg: www.fjardevarlden.se
Facebook: / fjardevarlden